In ultimii ani au luat amploare si in Romania site-urile matrimoniale, de dating si socializare, iar odata cu acestea, relatiile virtuale.
Multi ar putea fi sceptici numai la ideea simplei socializari sau cautarii unui partener utilizand astfel de site-uri, in mediul virtual, in loc de a incerca in realitate. Insa, dupa cum stim cu totii, totul este relativ si depinde de circumstante, asteptarile si alegerile fiecarui om.
Aceste platforme ofera atat servicii cu plata cat si gratuite in urma crearii unui cont de utilizator.
Membrii au posibilitatea de a-si construi o pagina de unde sa indereze informatii reale, partial adevarate sau fictive, alte detalii si fotografii, sa precizeze ceea ce cauta, eventuale interese si preferinte – recomandat fara prea multe date de identificare reale (nume, adresa, telefon etc) – si sa inter-relationeze cu persoane cu care impartasesc pasiuni comune si/ sau in cautarea unui prieten, partener, flirt sau, pur si simplu, a cunoaste alti oameni prin intermediul mediului virtual in dorinta de socializare.
Datorita anumitor factori (stilul de viata al fiecaruia dintre noi, programul zilnic destul de limitat, caracterul, personalitatea, starea fizica sau psihica) si imprejurari diferite in care se afla fiecare om la un moment dat, se poate intampla sa nu existe posibilitatea socializarii cu cei din jur in viata reala, pur si simplu sa nu convina anturajul, orele sa fie prea tarzii, sa existe o situatie familiala sau o relatie speciala, astfel incat contactul cu alti oameni devine extrem de limitat, caz in care multi opteaza pentru a cauta ceea ce-si doresc prin intermediul internetului. In plus, pana la o eventuala intrevedere fata in fata, majoritatea se simt mult mai confortabil relationand virtual, aflandu-se in fata monitorului sau accesand mobilul.
Si sa nu ignoram faptul ca omul – ca fiinta sociala – isi doreste si are nevoie (aproape viscerala) sa comunice, sa aiba pe cineva alaturi cu care sa-si impartaseasca gandurile si, eventual, caruia sa-i pese, iar aceasta se poate face atat in realitate cat si in mediul virtual.
Ambele variante de socializare pot oferi atat surprize placute, cat si extrem de neplacute, insa, orice am alege, este bine sa fim deschisi pentru o noua experienta, sa fim onesti cu noi insine si sa facem alegerile care ni se potrivesc.
Ambele variante de socializare pot oferi atat surprize placute, cat si extrem de neplacute, insa, orice am alege, este bine sa fim deschisi pentru o noua experienta, sa fim onesti cu noi insine si sa facem alegerile care ni se potrivesc.
Oricare dintre noi poate intalni oameni deosebiti atat in viata reala, cat si prin intermediul virtualului, cum, la fel de bine, pot aparea dezamagiri din partea partenerului de-o viata si o “rezonanta” extraordinara cu o persoana intalnita pe un site de dating sau socializare.
Si cei intalniti in virtual sunt tot oameni, doar ca sunt intalniti in alta conjunctura, uneori benefica, alteori nu.
Si nu uitati ca, in viata reala poate nu intotdeauna ne putem desparti frumos si civilizat de un om cu care nu s-a creat legatura dorita si, eventual, ne-a deranjat, hartuit sau abuzat, dar (cat suntem) in mediul virtual, totul se poate incheia cu un simplu click pe “blocare utilizator”.
Oameni derutati, rataciti (mental), cu anumite probleme psihice si de identitate (psihopati, onanisti, misogini, agresivi, voyeur-isti, obsedati sexual etc) sunt atat in viata reala cat si in cea de pe internet – de fapt sunt aceasi – difera doar perceptia noastra, momentul sau locul in care ni se arata si-I vedem asa cum sunt defapt.
Pe de alta parte, virtualul ne poate oferi sansa de a cunoaste oameni cu adevarat extraordinari si interesanti, poate chiar la mii de km departare, pe care in alte circumstante nu i-am fi cunoscut vreodata si care sa ne bucure cu adevarat, iar intalnirea aceea cu ei sa ne deschida ochii, mintea, spiritual, sa ne ajute sa invatam, sa aflam despre alte lumi, noi orizonturi, obiceiuri traditii, locuri unice in lume, crampeie de istorie si cultura, sau chiar sa manifeste o doza de empatie la care sa nu fi ajuns cei de langa noi, din viata asa-zisa reala.
Pe langa faptul ca avem sansa de a ne largi orizontul si, eventual invata si evolua, acceptand o experienta (inca) atipica de viata imaginati-va cat de placut este sa-ti depeni amintirile sau sa-ti impartasesti cele mai temerare dorinte cu un antropolog renumit, un technician protezist-ortezist, un scriitor contemporan in voga, un fotograf specializat pe wildlife in Africa, un bucatar italian, o croitoreasa din Norvegia, un pilot de incercari din Germania, o profesoara de pian din Iasi sau un artist plastic deosebit de talentat care-a ales sa locuiasca la Viscri… oameni la fel de singuri ca si tine, de la care poti invata atat de multe si-ti pot deveni cel mai bun prieten sau chiar partener de viata.
Fara a fi ipocriti, toti avem parti bune si rele, toti suntem intr-un fel in relatiile cu cei din jur si, uneori cu totul alt fel, fata de noi insine; uneori devenim „robotizati” in straduinta de a respecta principii, norme etice, sistem, alteori ne trezim ca la un moment dat am uitat de noi insine si ne-am concentrat eforturile si atentia pe ceilalti, imprumutand prioritati, metamorfozandu-ne si... uitand de noi insine, de ceea ce ne-ar face placere, de ceea ce ne bucura cu adevarat... uitand sa traim.
Iar, daca in realitate se poate intampla sa fie prea putine ocaziile de a ne simti vii si fericiti, uneori virtualul/ relatiile virtuale ne ajuta sa ne regasim pe noi insine, fie si pentru o fractiune de secunda, ca intr-un vis scurt, o clipire... dar trebuie sa fim prieteni cu noi insine, sa ne cunoastem limitele si sa nu confundam visul cu iluzia.
Deci, pro sau contra site-urilor matrimoniale si de socializare si relatiilor virtuale?
Articol propriu postat si la OMG News Romania - Relatiile virtuale
0 comments:
Post a Comment